Kaarinasta Paraisille vievä Kirjalansalmen silta on tullut miehen ikään ja täytti juuri kunnioitettavat viisikymmentä vuotta. Toisin kuin useimmat meistä ihmisistä, on puoli vuosisataa hyvin palvellut siltamme kuitenkin tiensä päässä. Sillan kunto on huolestuttava, ja muutoksia sen rakenteissa seurataan viranomaisten toimesta hyvin tiiviisti. Silta ei tule olemaan nykykäytössään pitkäikäinen.

Painorajoituksista huolimatta Saaristotien vilkas liikenne ja yhä raskaammiksi käyvät ajoneuvoyhdistelmät rasittavat Kirjalansalmen sillan rakenteita jatkuvasti.

Tosiasia on, että se hetki jolloin paraislaiset eivät enää tuttuun tapaansa pääse työ- ja opiskelupaikoilleen Turkuun voi olla yllättävän lähellä.

ELY-keskus on laatinut varasuunnitelmat tilanteeseen, jossa Kirjalansalmen sillalla ei voida liikennöidä. Paikalle voidaan rakentaa tilapäinen ponttonisilta, mutta senkään rakentaminen ei tapahdu hetkessä, ja ratkaisu toteutuisi todennäköisimmin yksisuuntaisena. Äärimmäisessä hätätilanteessa autoliikenne jouduttaisiin ohjaamaan Nauvon kautta lautalla Rymättylään, ja sieltä kohti Turkua.

Paraisilla on paljon kalkkiin pohjautuvaa teollisuutta, joka tuottaa rakennusmateriaaleja käytännössä koko Etelä-Suomen rakennustyömaille. Jos liikenne Paraisilta Turkuun keskeytyy lyhemmäksikin ajanjaksoksi, tulee tällä väistämättä olemaan yhteiskuntaan myös laajempia seurauksia.

Pidän äärimmäisen hyvänä asiana, että Saaristotien ongelmat ja kehittäminen ovat viime aikoina nousseet julkisuuteen. Nauvon mahdollisesta kiinteästä yhteydestä keskustelemisen sijaan olisi kuitenkin paljon tärkeämpää nostaa esille tarve rakentaa uusi silta Kirjalansalmen yli.

Minun näkemykseni mukaan saartemme asukkaat mantereeseen yhdistävän sillan uudistamisesta on tultava keskeisimpiä lähivuosien liikenteellisiä kärkihankkeita Varsinais-Suomessa.

 

 

Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomissa 18.11.2014 ja Åbo Underrättelser-lehdessä 20.11.2014

Parainen on noin 15 500 asukkaan saaristokaupunki, jonka ainut kiinteä yhteys mantereelle kulkee Kirjalansalmen sillan kautta.